Zdrowo jemy i nie marnujemy

Plakat projektu pn. "Zdrowo jemy i nie marnujemy

W radosnej i pełnej energii atmosferze, 3 października 2025 roku, w trakcie Święta pieczonego ziemniaka, odbyła się uroczysta inauguracja projektu „Zdrowo jemy i nie marnujemy”, który ma na celu promowanie zdrowego stylu życia, świadomego odżywiania i niemarnowania żywności oraz postępowania w przypadku kryzysu w dostawie wody i żywności.

W wydarzeniu wzięli udział:

  • Wolontariusze z Klubu Seniora „Czas” z Kraśnika przy PCK Kraśnik
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Gościeradowie
  • Mieszkańcy i pracownicy Domu Pomocy Społecznej w Gościeradowie
  •  Uczestnicy i pracownicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Gościeradowie

Podczas spotkania przedstawiono główne cele projektu oraz cele na inauguracyjne i następne warsztaty kulinarne, czyli:

  • Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
  • Zwiększanie świadomości na temat roli aktywności fizycznej
  • Pokazanie, że zdrowe jedzenie może być smaczne, kolorowe i inspirujące

Uczestnicy mieli okazję wysłuchać prezentacji o zasadach zbilansowanej diety, którą przedstawiła Pani dietetyk. Następnie rozpoczęły się warsztaty kulinarne – pełne pasji, zaangażowania i kreatywności.

Warsztatom towarzyszyło motto: "kolorowe talerze i zdrowe smaki".

Kulinarni odkrywcy przygotowywali zdrowe sałatki – pełne świeżych warzyw, owoców, pestek i ziół. Każda kompozycja była wyjątkowa i niepowtarzalna. Degustacja własnoręcznie przygotowanych potraw udowodniła, że zdrowo wcale nie znaczy nudno!

Całości towarzyszyła serdeczna atmosfera, pełna śmiechu, rozmów i dobrej energii. Już na starcie projekt pokazał, że wspólne dbanie o zdrowie może być świetną zabawą. Uczestnicy z entuzjazmem zadeklarowali chęć dalszego udziału w kolejnych etapach projektu.

Projekt „Zdrowo jemy i nie marnujemy” został sfinansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu wsparcia organizacji pozarządowych Moc Małych Społeczności.

 

Galeria

Uczestnicy warsztatów wykonują zakupy ustalonych produktów zgodnie z przepisami.
Wspólne zdjęcie grupy warsztatowej
Wspólne przygotowanie zdrowych potraw
Wykonywanie zdrowej sałatki
Wspólne przygotowywanie zdrowych sałatek
Wspólne przygotowanie zdrowych przekąsek
Pokaz wykonanych zdrowych przekąsek

Zobacz również: